Kelebihan Lailatul Qadar

Bismillahirrahmanirrahim.

Lailatul Qadar atau malam yang penuh kedamaian dan keberkatan ini adalah malam yang sangat istimewa bagi seluruh umat Islam. Hal ini disebabkan oleh, malam ini memiliki banyak kelebihan yang dapat membawa manfaat besar bagi kita, baik di dunia mahupun di akhirat. Hal ini, berdasarkan nas yang terdahulu. Antara kelebihan malam ini ialah:

  • Dikatakan lebih baik daripada seribu bulan. Imam al-Qurtubi berkata: “Malam Qadar mempunyai kelebihan kerana banyaknya keistimewaan dan malam tersebut dibahagikan kebaikan yang banyak yang tidak terdapat seumpamanya pada seribu bulan. Ramai ulama dan ahli tafsir berpendapat amalan dilakukan pada malam Qadar lebih baik daripada seribu bulan yang tiada padanya malam Qadar. Hal ini, disokong oleh Abu al-‘Aliyah.
  • Malaikat dan Jibril turun pada malam tersebut. Imam Qurtubi berkata: “Mereka turun daripada setiap langit dan juga Sidratul Muntaha ke langit dunia untuk mengaminkan doa orang yang memohon pada malam tersebut hingga waktu fajar.
  • Turunnya malaikat dan Jibril membawa rahmat dengan perintah Tuhan.
  • Mendapat keselamatan dan kebaikan semuanya tanpa sebarang kejahatan hingga keluarnya fajar. Al-Dahhaq berkata: “Allah tidak takdirkan pada malam tersebut kecuali keselamatan. Sedangkan Mujahid berpendapat: “Ia merupakan malam selamat di mana syaitan tidak mampu untuk melakukan sebarang kejahatan pada malam tersebut.” Lihat Tafsir al-Qurtubi 20/133.

Anda mahukan pahala yang berganda?

Ayuh Berinfaq kepada pembinaan Kompleks Pendidikan Islam Surau Al-Mujahidin.

Pertama-tama, menunaikan ibadah pada malam Lailatul Qadar sama dengan melakukan ibadah selama seribu bulan, sesuai dengan firman Allah SWT dalam Surah Al-Qadr ayat 3. Hal ini memberikan kesempatan besar bagi kita untuk memperoleh pahala yang sangat besar.

Selain itu, malam Lailatul Qadar juga menjadi waktu yang sangat baik untuk memohon pengampunan dosa-dosa kita kepada Allah SWT. Kita juga dapat meraih rahmat dan berkat dari Allah SWT, serta meningkatkan hubungan kita dengan-Nya.

Tidak hanya itu, menjalankan ibadah pada malam Lailatul Qadar dapat membantu kita merasakan kedamaian dan ketenangan jiwa. Kita dapat merenungkan kebesaran Allah SWT dan merenungkan kehidupan kita untuk menjadi lebih baik.

Lebih dari itu, malam Lailatul Qadar dapat membantu meningkatkan iman dan ketakwaan kita kepada Allah SWT. Dengan memperbanyak ibadah dan berdoa pada malam ini, kita dapat merasa lebih dekat dengan Allah SWT dan meningkatkan kualiti keimanan kita.

Oleh karena itu, kita tidak boleh melewatkan kesempatan yang ada pada malam Lailatul Qadar ini. Kita harus memperbanyak ibadah dan berdoa pada malam ini, agar kita dapat memperoleh manfaat dan keberkah\tan yang besar dari Allah SWT. Semoga Allah SWT senantiasa memberikan kita hidayah dan kemampuan untuk menjalankan ibadah-Nya dengan sebaik-baiknya. Aamiin.

Wallahu a’lam bisshawab.

Anda mahukan pahala yang berganda?

Ayuh Berinfaq kepada pembinaan Kompleks Pendidikan Islam Surau Al-Mujahidin.

Kongsi artikel ini di: